Optikur fra Fredensborg til Karup

Af Knud Gaarn-Larsen

Jutta og Flemming Jørgensen kunne torsdag den 1. november 2007 fejre, at de den dag har boet og drevet forretning i Karup gennem 35 år.

Urmageren hedder Flemming Mogens Jørgensen, men langt de fleste kender ham som urmager og optiker Flemming Jørgensen, og sammen med sin kone Jutta Kjærgaard Jørgensen, som også mest er kendt som Jutta, har de drevet Optikur i Karup i 35 år, og som navnet fortæller, er det en kombineret forretning hvor man både kan få testet sine øjne, og købe briller, og få lavet sit ur, eller købe et nyt. Endelig er der også guldsmed i forretningen, hvor mange unge mennesker har fundet sig en forlovelses- eller vielsesring, eller man har fundet sig et smykke af ædelt metal til den udkårne.

I afdelingen med briller og urer er det mest Flemming der huserer, mens Jutta sammen med en ansat hovedsageligt tager sig af guldsmedeafdelingen, men der er to nøgleord når man gennem 35 år med held skal drive forretning i Karup, og det er en høj service og fleksibilitet.

Det kan Flemming Jørgensen nikke genkendende til, men dog ikke mere, end at det faglige skal være i orden, og det faglige er der løbende blevet fulgt op på gennem de mange år, som de to har drevet forretningen i Karup.

Startede i 1972

Jutta og Flemming flyttede til Karup i 1972. De havde købt Leif Bjørklund Chistensens forretning som lå nabo til Karup Forsamlingshus. Der hvor der i dag er en damefrisør. Da det i længden kom til at knibe med plads i forretningen overfor Forsamlingshuset, slog de til da det i 1979 blev muligt at købe Bredgade 10. Efter en ombygning af ejendommen til forretning flyttede de i 1980 over gaden, og her har de siden holdt til.

Der skete meget for Jutta og Flemming i 1972. Om sommeren blev de gift, men de flyttede først sammen den 1. november da de overtog forretningen i Karup.

Flemming boede i Odense og arbejdede i en urmager/optiker-forretning der, mens Jutta boede i Vejle og var ansat i Vejle Bank. Flyttebilen fra Odense gjorde holdt i Vejle og tog Juttas indbo med, og kørte det hele til en dejlig lejlighed i Kildegården.

- Der gik dog forbavsende kort tid med at falde til i Karup. Der herskede en mere rund og venlig omgangsform i Karup, end det vi kendte fra de større byer, og sådan er det stadig her, siger Jutta og Flemming samstemmende, og de har aldrig fortrudt at de slog sig ned i Karup.

Jutta som stammer fra en købmandsslægt og stortrives med at sælge smykker og gaveartikler.

Flemming Jørgensen, der stammer fra Odense, blev udlært hos Brdr. Hansen urmager/optiker, en velrenommeret forretning i Tønder.

- Dengang var der fem års læretid, og det sidste halve år på skole i København hvor jeg var på det sidste hold der aflagde svendeprøve på lommeure, fortæller Flemming Jørgensen, der også kan fortælle om da han havde sin gang på de bonede gulve på Fredensborg Slot.

- Jeg arbejde hos urmager Lundberg i Fredensborg, og det indebar at jeg mindst en gang om ugen skulle kontrollere slottets ure. Det skulle foregå medens kongefamilien var samlet til te-drikning. Man skulle melde sig i receptionen hos lakajerne, hvorefter man alene kunne gå rundt til slottes ure. Det skete at jeg på min tur mødte et medlem af kongefamilien, og så hilste man pænt goddag – akkurat som når man mødte en anden person, fortæller Flemming Jørgensen om en hyggelig ungdomstid.

I 1959 blev Flemming Jørgensen udlært, og så fulgte en tid som soldat. Rekruttiden fandt sted i Ålborg, og herefter gik turen til Bådsmandstrædes Kaserne i København, det man i dag kender som Christiania.

- Det har været nødvendigt hele tiden at efteruddanne sig. Udviklingen af elektroniske ure har betydet en stor ændring i faget, men spændende har det været, siger Flemming Jørgensen. Også optikfaget er blevet autoriseret.

- Det er til stor gavn for forbrugeren, siger Flemming Jørgensen.

Til salg

Selv om både Flemming og Jutta Jørgensen stortrives med deres arbejde, så erkender de at deres dåbsattest er falmet en smule, og derfor er de begyndt at se sig om efter at få en mulig afløser. Ingen af deres to børn, har vist interesse for at overtage forretningen.

- Men mon ikke der findes en, eller måske bedre et par, der kunne tænke sig at prøve kræfter med forretningen her i Bredgade i Karup, hvor vi har haft så mange år, sige de to samstemmende, og udelukker ikke at man en tid kan køre parløb, som en ny ejer kan få en god start.