Livet som Karups bager

Af Knud Gaarn-Larsen

 

På hverdage kan man "ligge og snue" til klokken 2.00, mens man i weekenden begynder allerede klokken 1.00, for at have nybagt brød klar til morgenfriske Karup-borgere.

- Der er mest gang i butikken mellem halv syv og halv ti, og da skulle forretningen gerne bugne af friskbagt brød, siger bagermester John Pedersen, der gennem de sidste mange år har ejet og drevet Karup Bageri sammen med sin hustru Anne Birte. Også et en af parrets sønner arbejder i bageriet.

Lige før jul fik butikken en kraftig ansigtsløftning, samtidig med at John Pedersen besluttede sig for at tilslutte sig Bavinchi-kæden, en beslutning, han på intet tidspunkt har fortrudt, selv om det har krævet en del investeringer.

- Der er planer om et generationsskifte, men det står ikke lige for døren. Det er ved at være mange år siden vi sidst gjorde noget alvorligt ved indretning, fortæller John Pedersen, der er rigtig glad for alt det nye, der er kommet både i forretningen og i bageriet.

Forretningen er blevet mere lys og venlig, og som noget nyt og spændende, så skal man have en salatbar, hvis man vil være med i "Bavinchi"-kæden.

- Bavinchi-kæden er endvidere kendt for at tilbyde en lang række fedtfattige produkter, hvor der højest er 1,5 procent fedt, og godt med sunde kostfibre, hvad enten det gælder hybenbrød, grøn te-brød eller bryggerbrød, der er lavet af mange af de samme ingredienser, der er i øl, fortæller en engageret John Pedersen.

Han taler sig hurtigt varm, når snakken kommer ind på sunde og fedtfattige produkter. Karup Bageri har dog også gennem tiden slået sit navn fast som leverandør af kager til fester, ikke mindst når der skal være bryllup, ligesom bageriet er kendt for sine kransekager.

Går det som John Pedersen regner med, så vil der inden for de kommende år blive en stigende efterspørgsel på kvalitetsprodukter. John Pedersen forudser også, at Karup - i løbet af nogle år - atter får en rigtig slagterbutik. Som eksempel henviser John Pedersen til rugbrød, som kun meget få bagere for nogle år siden selv lavede, og i dag er det en væsentlig del af omsætningen.

Selv går han og pusler med ideer om at udvikle et helt specielt nyt brød, men han vil ikke løfte sløret for flere detaljer, så Ugeavisen og læserne må vente på det særlig brød.

Selv mange års erfaring som bager i Karup slår ikke altid helt til, når man om natten skal planlægge, hvor meget brød der skal bages. Der skal jo være så meget brød, at også de kunder, der kommer sidst på dagen, har noget at vælge mellem.

- Det kan være vanskeligt, men når det sker, at der er blevet lavet for mange flødeskumskager, så bliver der feststemning blandt beboerne på Åbrinken. De får nemlig glæde af bagerens fejlberegninger, siger John Pedersen med et stort smil.

Efterfølgende lidt billeder fra de godt 100 år bageriet har eksisteret:

Karup bageri ca. 1909

Karup bageri 1942

Karup bageri Magda & Eigil

 

Karup bageri 1982