Købmand med stort K

Af Knud Gaarn-Larsen

 

Ole Aagaard Kristensen, bedre kendt som Ole Aagaard er både Købmand og Karup-dreng, og begge dele med stort K. Det er han ikke ked af, nærmere lidt stolt, men han er også jyde, så han praler ikke.

Til oktober har han været selvstændig købmand i Karup i 35 år, og her kommer endnu et stort K for Kunder, for selv om service, kvalitet og pris spiller en stor rolle, for at overleve som selvstændig købmand i dag, så er det kunderne, der kommer i centrum, og der er da også en hyggelig og god stemning i butikken, hvor der skal være tid til en lille snak – og altid en frisk bemærkning, så man forlader butikken i lidt bedre humør, end da man kom.

Livsstil

Det er en livsstil at drive en mindre købmandshandel. Arbejde, familie, hobby og interesse skal gå op i en højere enhed, for at det kan lade sig gøre, og Oles ugentlige arbejdstid ligger et godt stykke over det dobbelte af en normal arbejdsuge, for en normal dag starter lidt i seks om morgenen, og for lige at få kroppen i gang, så kører Ole nogle km på cykel i fuld fart, og så er det ellers hjem til bad, morgenmad og i gang med at få vare sat på plads, så han kan åbne butikken 7.15, hvor de første kunder ofte venter, og så går det ellers slag i slag dagen igennem, til han klokken 19,00 lukker butikken, og her venter så det der ikke blev tid til i købet af dagen med regnskaber og andet. Men selv om dagen bliver lang, hører man ikke Ole klage, for han har jo valgt det selv, og elsker kontakten med mange gode mennesker, og som han siger: ”Når jeg har sat A til noget, så fortsætter jeg også og gør det færdigt.” Han erkender dog, at han godt kunne undvære at holde åbent om søndagen, men det er blevet et krav fra kæden, og så tager han også det med.

Opvokset i Karup

Ole Aagaard er født og opvokset i Østergade i Karup, som nummer tre af en søskendeflok på ni. Faderen var materielforvalter på Flyvestationen, mens moderen drev en trikotagefabrik i Østergade. Efter grundskolen i Karup, tog han de sidste år i Kølvrå Skole, men kunne fristes til at sige selvfølgelig med et fritidsjob som bud og flaskedreng hos Elite-købmanden i Bredgade, hvor han senere kom i lære, og endnu senere købte.

Soldat i København

Inden skulle der dog tilføjes endnu nogle K-er til, for han blev indkaldt til Kongens Klæder i København, hvor han blev soldat i livgarden ved vagtkompagniet. En tid han mindes med glæde, for Oles holdning er nu som dengang, skal det være, så skal det være helt ud, og så kan man lige så godt få det bedste ud af det.

Efter soldatertiden blev han i København, hvor han blev ansat som sælger hos det vel renommerede firma Teilmanns Vin. Her blev grunden til hans passion for god vin lagt, og han lærte utroligt meget om vin, en viden som han har holdt ved lige, og som er kommet hans kunder til gode, for han elsker at råde og vejlede kunder, så de får netop den smagsoplevelse, som de ønsker, og vin-afdelingen i forretningen i Karup er da også hans hjertebarn, som han plejer omhyggeligt. Det er dog ikke alt, der står på hylderne i forretningen, for helt specielle vine helt fra midt i 1930verne er gemt til side i Oles private lager. Kun ved helt specielle lejligheder bliver en flaske hentet frem, som da hans kollega, uddeler Jens Jørgen Jeppesen, stoppede, så fik han en flaske vin, fra det år hvor han startede.

Fra København gik turen til Klarup ved Ålborg, hvor han med få dages varsel blev førstemand hos en købmand, der havde været ude for et alvorligt trafikuheld.

- Det blev til nogle spændende og lærerige år, hvor jeg fik lov til at omdanne købmandsbutikken til et supermarked, fortæller Ole Aagaard. Karup trak, og da butikken i Bredgade i 1976 blev til salg, slog han til.

Kolleger

Ole Aagaard har aldrig anset de andre handlende i Karup som konkurrenter, men som gode kolleger.

- Det er godt med konkurrence. Det sikrer kunderne et større udbud, og mere handel i byen, siger Ole Aagaard, der også i nogle tilfælde ved at bo oven på butikken, har været den første om natten, når der har været noget galt i Super Brugsen, der ligger skråt overfor.

Ene mand

Ole Aagaard var 25 da han overtog forretningen i Bredgade i Karup og uden kæreste. Der var meget der skulle ændres i den gamle købmandsbutik, der kun var på 40 kvadratmeter. Som noget af det første byggede han forretningen meget større, og på trods af lange arbejdsdage, og tid til nærmeste den eneste hobby ud over forretningen, fodbold, så blev der på den tid også tid til at sende et par forelskede blikke til en pige fra Kølvrå, Lilian Jensen, som han lige siden har dannet par med, og som han har fået to sønner med. Ole sætter en ære i ikke at gøre noget halvt, og da han bliver drillet lidt med at parret ikke er lovformeligt gift, kommer svaret: ”Det kunne jo også være, at hun ikke ville!”, og det bliver leveret med det lune glimt i øjet, som Ole Aagaard har.

Trives

Der er ingen tvivl om at Ole og Lilian trives i forretningen, hvor de har hjælp af to damer på halv tid og et par bydrenge, men når snakken bliver om fremtidsplaner, så bliver Ole lidt mere eftertænksom.

- Jeg har det godt her, og selv om jeg arbejder mange timer så har jeg ingen aktuelle planer om at stoppe, og jeg har svært ved at forestille mig en anden tilværelse, siger Ole Aagaard. Selv om han i butikken har et stort udvalg af fiskegrej, så er det ikke en tilværelse som lystfisker der lokker.

Udvikling

Selv om Ole ikke kan sidde og snakke hele dag, for kunder og butik venter, så bliver der da tid til at dvæle lidt ved ”de gode gamle dage”, som måske slet ikke var helt så gode, som mange vil gøre dem til. Ole mindes hvordan han som lærling oplevede en forskelsbehandling, som han bestemt ikke savner.

- Når en af byens finere folk kom ind i butikken, så var det ikke lærlingen, men købmanden selv, der ekspederede, og kom man til at sige ”du” til dem, så reagerede mange af dem slet ikke, som om det ikke var dem der blev talt til. I dag behandler vi alle ens, og det har jeg det godt med, siger Ole Aagaard, der også husker hvordan mange havde ”en bog”. Heri blev alle køb skrevet op, og så betalte de en gang om måneden, og så fik kunden som regel en cigar.

- Det generede de kunder der betalte kontant, og de begyndte at forlange kontant rabat, og så blev den ordning heldigvis afskaffet, smiler Ole, inden han iler videre. Der har været et par telefonopkald under vejs, og Lilian havde også et spørgsmål, som Ole nu skal til at ekspedere.

Ole Aagaard Kristensen er født 11. august 1951 i Bredgade i Karup.