Klaudi dømmer kamp nr. 2000 den 19. august 2006

 

Af Knud Gaarn-Larsen

Det bliver lidt underligt for Klaudi Sigaard at løbe på banen i Feldborg fredag den 25. august klokken 19 - præcist, for den dag skal han dømme kamp nummer 2000 i de 30 år han har fungeret som fodbolddommer.

- Jeg har aftalt med mit barnebarn Rasmus, at han skal med. Det bliver ham, der skal kaste mønten, der skal afgøre hvilket hold, der giver bolden op, siger Klaudi Sigaard. Han lægger ikke skjul på, at han ikke havde noget imod, at barnebarnet gik i bedstefaderens fodspor, for Klaudi har haft rigtigt mange gode oplevelser som fodbolddommer. Oplevelser, som han meget gerne fortæller om.

Klaudi har en speciel mønt, som han i mange år har brugt til at slå plat eller krone.

Fantastisk god ungdom

- Der er så mange der taler om, at der er problemer med de unge mennesker. Det kan jeg ikke forstå, og det er ikke min opfattelse, fortæller Klaudi Sigaard, der erkender, at han en gang, har mødt en ung mand, som opførte sig meget mærkværdigt. Den unge mand blev siden udelukket fra sin klub, men hændelsen er bestemt en undtagelse, mener Klaudi Sigaard.

Få røde kort

Det er vigtigt, at spillerne på de to hold vil spille fodbold, for ellers er det umuligt at få en god kamp ud af det, forklarer den erfarne dommer, der kun har uddelt 31 røde kort i de 30 år, han har været dommer. Det er blevet til 3 røde kort i år alene, og jeg kan naturligvis ikke sige, om der kommer flere, men jeg føler ikke, at det har været nødvendigt at bruge flere, fortæller Klaudi, og erkender, at det er sket, at han har haft en uheldig dag. Der var engang, hvor jeg dømte et hjørnespark, hvor der ikke var hjørne. Begge hold brokkede sig, men jeg insisterede på, at der skulle være hjørnespark. Lige da det var sparket, fløjtede jeg for frispark. Det undrede spillerne, men da de forstod hvorfor, grinede de lidt. Det er sådanne små oplevelser, der har været med til at gøre det sjovt. Men man må ikke gøre det for tit, for så mister spillerne respekten, erkender Klaudi, der glæder sig til at komme på banen den 25. august.

Flere kampe

For en tid siden blev Klaudi Sigaard udnævnt til æresmedlem af Midtjysk Fodbolddommerklub. Han anslår, at han årligt har dømt omkring 80 kampe. Lidt hovedregning fortæller, 80 kampe årligt i 30 år langt overstiger de 2000 kampe, som han nu kan fejre jubilæum for. Ja det er rigtigt nok, men jeg har jo også dømt mange "private" kampe, altså kampe der ikke er indgået i en turnering. Så de tæller ikke officielt, fortæller Klaudi.

Nær ved

- I en kamp, som jeg dømte, var der en af spillerne, der to minutter før tid lavede en grim tackling, som måske kunne have været takseret til et rødt kort. Det forlangte det andet hold. Da der kun var to minutter tilbage og manden var klar over fadæsen, syntes jeg, det var noget pjat at smide ham ud. Jeg kaldte ham til mig, så ham dybt i øjnene, og sagde; "Den skal være kold!". Han forstod hvad jeg hentydede til, og sagde; "Du får to!". Og jo, det sker at jeg tager en øl sammen med spillerne efter kampen, siger Klaudi, men for ham er det mere vigtigt efter kampen, at komme ind til spillerne og sige; "Tak for kampen". Det er en god skik, som desværre er ved at gå lidt af mode, fortæller Klaudi.

Opbakning

- Jeg har fået en fantastisk opbakning hjemmefra. Ellers kunne det ikke lade sig gøre. Mit tøj er altid i orden. Jeg pakker selv tasken og sørger for støvlerne, og jeg skal også nok lægge tøjet til vask, men min kone sørger for at det er i orden, og det har været en stor hjælp, erkender Klaudi, der ikke ved, hvornår han holder. Han har bestået de løbetests, som han skal bestå, for at kunne fortsætte, og han håber at han også næste år kan deltage som dommer ved Fjends Cup. I år deltog han for 24. gang, og han lægger heller ikke skjul på at det kunne være spændende at få lov til at dømme finalekampen næste år, hvor han har deltaget lige så længe, som Fjends Cup har eksisteret.

- Der er blevet tid til drivhus, og også jagt og fiskeri, men fodbolden kommer i første række.