Ren og ”skær” vand

Af Knud Gaarn-Larsen

 

IN Service på Alskovvej i Karup har taget et teknologisk kvantespring og købt en ”vandskærer”.

Det lyder en smule utroligt, at man kan ”skære” med vand, og det bør da også retfærdighedsvis siges, at der tilsættes en lille smule sand, og en CNC-styret computer.

Teknologien er omkring 30 år gammel, og den maskine som IN Service har købt kommer fra Sverige.

Svenskerne har arbejdet med teknologien i mange år, og de er blevet rigtig gode til det, siger Flemming Juhl, da han byder indenfor og præsenterer den nye maskine, som kan bringe begejstringens lys frem i øjnene på enhver der blot har den mindste interesse for ny teknologi, for det er ganske enkelt imponerende hvad den nye maskine kan klare.

Mange muligheder

Det er et utroligt teknologisk fremskridt man har taget på IN Service med denne maskine.

- Vi har selv arbejde til maskinen nogle timer dagligt, og vil derfor tilbyde os til andre, der kan have brug for sådan en maskine, siger Flemming Juhl, og mulighederne er utallige.

Skulle man få lyst til at få fremstillet sit helt eget hjemmelavede husnummer i metal, træ, glas eller for den sags skyld marmor, så kan man aflevere en tegning på papir eller sende den som en mail, og få dage efter kan man hente det færdige resultat – ikke skåret ud i pap, men det materiale, som man har valgt.

- Hvis folk laver en tegning, så skal den helst være sort/hvid så kan vi scanne den, så computeren kan bruge den, siger Flemming Juhl, der fortæller om besøget på fabrikken i Sverige, hvor maskinen kommer fra. Her havde man skåret firmaets logo i forskelligt farvede fliser, og så byttet delene rundt, så firmaets logo lå som en flise i entreen.

- Det kan man også gøre i en almindelig fortovsflise, hvis der er nogen der skulle have lyst til det, siger Flemming Juhl, der sammen med Jonas Kronborg har været på kursus, så de ved hvordan maskinen skal bruges.

Dysen

Der er flere faktorer der skal spille sammen for at man kan skære med vand og en lille smule sand. Vigtigst af disse faktorer er dysen, som vandstrålen kommer ud af.

- Vandstrålen er 0,76 mm og den kommer med en voldsom kraft, og derfor skal dysen også være helt speciel. Den er noget tungere end almindeligt jern, og svenskerne vil ikke fortælle hvad den er lavet af, siger Flemming Juhl med et bredt smil.

En anden faktor er den fart, eller kraft, som vandet kommer ud af dysen med, og her står i et tilstødende lokale en 50 Hk stærk motor der kan bringe vandtrykket op på 4300 bar. Et dæk på en ganske almindelig personbil har et tryk på omkring tre bar, så det er altså over 1000 gange højre, så det er bestemt ikke noget man skal lege med, og der er da også spændt sikkerhedstråde rundt om maskinen, som øjeblikkelig afbryder, hvis mennesker eller dyr af vanvare kommer for tæt på skæreren.

Vandbad

Dysen er anbragt så den kan bevæges, og en computer styrer dysens bevægelse. Når computeren så ellers er programmeret rigtigt, så bevæges dysen hen over det emne der skal behandles, så nøjagtigt den figur skæres ud i materialet, som computeren er programmeret til, og det er så i øvrigt ligegyldigt om emnet er af metal, glas, plastic, træ eller marmor. Er materialet jern, så garanterer fabrikken i Sverige, at man kan skære gennem 12,5 cm massivt jern. Snitfladen bliver ualmindelig ren og flot, og det er ikke forskel på det sted, hvor vandstrålen rammer først, og den nederste del.

De emner der skal bearbejdes, placeres på en rist i et stort kar. Risten er lige netop dækket af vand, og det betyder, at når man skærer i et emne, så ender den kraftige vandstråle i vand, og her bremses farten, så strålen efter få mm mister sin voldsomme kraft, og dermed kun laver minimal skade på risten.

En anden hemmelighed bag teknologien med at skære med vand er, at skærevandet tilføjes en anelse sand.

- Det vi bruger er noget ganske specielt sand, der kommer fra en mine i Australien, fortæller Flemming Juhl.

Når maskinen går i gang med at skære, kommer der en lille støvsky af det første vand, der bliver blæst væk, men ellers arbejder maskinen sig gennem materialet, så fint, at man faktisk godt kan være lidt i tvivl, om den virkeligt er i gang.

Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad der skal skæres, og man kan bearbejde en flade der er 1,5 m bred og 3 meter lang.

Bukning

Ved siden af vandskæreren står der en CNC styret kantbukker.

- Når man har skåret et emne, så sker det ofte, at en eller flere kanter skal bukkes, og det kan man klare på denne kantbukker, fortæller Flemming Juhl, og viser et af de emner, der netop er blevet fremstillet i et stort antal.

Forskellige opgaver

- Vi bruger ikke hele vandskæremaskinens kapacitet selv, og derfor vil vi gerne løse opgaver for andre. Det kan være private eller andre firmaer, siger Flemming Juhl.

- Der er ikke mange firmaer med maskinsakse, der er vilde med at få tåre- eller dørkplader i deres maskinsaks, for det ødelægger skæret. Det er vores maskine ligeglad med, supplerer Preben Juhl, der som sønnen og de øvrige medarbejdere har svært ved at skjule begejstringen over den nye maskine, og de muligheder virksomheden lige pludselig har fået til rådighed. Der er investeret godt et par millioner kroner i maskine og uddannelse, men Flemming Juhl anser det for en rigtig god investering.